Sirke, çesitli meyvelerin aroma özelliğinden yararlanılarak fermantasyon sonucu oluşan asit oranı yüksek ekşimtırak tatta özellikle mutfakta ve alternatif tıpta kullanılan fermente bir üründür. Bu nedenle çoğu kez yoğun asitli meyvelerden yapılmaktadır. Sirkeyi aynı zamanda temizlik içinde kullandığımız olur. Beyaz sirke bize daha hijyenik bir ortam sağlar.
Sirke çok eski tarihlerden beri ilaç yapımında da kullanılmaktadır. Sirkenin yanı sıra sirkeli suyunda faydaları sayılamayacak kadar fazladır. Sirke ve su bileşeninde yapısında bir çok vitamin ve mineral bulunduran özellikle pektin sayesinde probiyotikleri besleyen bir prebiyotik görevi görür. Sirkeyi su ile karıştırıp tükettiğimizde kilo vermeye yardımcı olur. Dolaylı yoldan vücudun ikinci beyni olarak tanımlanan bağırsaklarda emilimi gerçekleşir. Vücudun bağışlık sistemini hastalıklara karşı güçlendirir. Özellikle kış ve sonbahar gibi soğuk mevsimlerde insan vücudunu hastalığa karşı koruma kalkanına alır. Tümörlü hücre oluşumunu engelleyerek DNA yapısını korur. Etkili bir enerji kaynağıdır ve gün içerisinde yorgun hissetmenize karşı tedbir alır. Sirke tüketimi aynı zamanda cildin diri kalmasına ve cildi güzelleştirmeye yardımcı olur. Aynı zamanda sindirim sistemini düzenler ve kalp sağlığını korur.
Elbette her besinde olduğu gibi sirke de kendi içinde çeşitliliğe sahiptir. Birçok üründen sirke yapılması mümkündür ve her sirke çeşidinin kendine has özellikleri faydaları vardır. Örneğin sirkenin en yaygın olan çeşitlerinden biri üzüm sirkesidir. Genelde salatalarda kullanılır fakat aynı zamanda içerisinde bulundurduğu asit sayesinde cilde çok iyi geldiği ve arı sokması gibi durumlarda cilde uygulanmasının acıyı azalttığı bilinir. Bir diğer sirke çeşidi ise kiraz sirkesi, üksek oranda A ve C vitamini içerir ve meyvenin hem sapını hem de çekirdeğini içinde barındırdığı için çok daha sağlıklıdır. Kalp sağlığına iyi gelir ve selülit oluşumunu engeller. Halk arasında çok bilinmeyen bal sirkesi, vücuttaki olumsuz tepkilere karşılık homeostasiyi koruma amaçlı (sindirim sistemi, sinir sistemi) bir yardımcıdır. Doğal baldan yapılması, hijyenik şartlarda hazırlanması ve bekletilmesi çok önemlidir. İncir sirkesi ise yağ kaybını arttırmaktadır böylelikle daha sağlıklı bir vücuda sahip olmanızı sağlar. İtalya’da, kara incir sirkesinin halk arasında bilinen hazımsızlığı aldığı ve sindirimi kolaylaştırması sayesinde su ile seyreltilerek alındığı bilgisi mevcuttur. Güçlü bir antioksidan olan vişne sirkesinin de insan vücuduna birçok faydası bulunur. İçerdiği bazı mineraller sayesinde, vücuttaki su dengesini düzenler ve böylelikle böbrekleri, idrar yollarını temizler. Sayfamızda bulunan sirke çeşitleri tamamen doğal ve sağlıklı ürünlerdir.
Tükettiğimiz her ürünün doğallığı kadar fiyatları da önemlidir. Hepimiz daha doğal ürünler tercih etmek isterken fiyat konusunda da merakta kalırız ancak, sirke fiyatları boyutuna ve içerisinde bulunan besine göre değişiklik göstermektedir.